http://www.hatira.4mg.com

Seyahat Rehberi 

EŞEN ÇAYI
Xanthos'un kızılderilileri...


 

Böyle kano geçişine can kurban...

Eşen Çayı'nda kanoyla geçiş...


 

Son yılların en gözde aktivitelerinden biri, Eşen Çayı üzerinde yapılan kano gezileri... Saklıkent Kanyonu'ndan doğan ve bir kolu Kınık'tan geçen Eşen Çayı'nı, tıpkı kızılderililerinki gibi dizayn edilmiş kanolarla gezmeye gidiyoruz.....


 

Çamur banyosu dediğin böyle olur...
Çamur banyosunun keyfine doyulmaz...

Nehir altınızda bütün hırçınlığıyla akıp getiriyor. O anda yapacağınız en iyi hatta tek iş, bindiğiniz teknenin burnunu dik tutmak ve devrilmemeye çalışmak. Tabii etraftaki kayalıklardan da mümkün dolduğunca uzak durmak. Son yıllarda artan alternatif turizm türlerinden biri de rafting. Özellikle güney sahilleri, yıl boyunca rafting meraklılarıyla dolup taşıyor. Dağlardan doğan ve küçük akarsularla beslenen nehirlerin çoğu rafting için uygun. İşte bunlardan biri de Eşen Çayı.


NASIL GİDİLİR?

Uçak yolculuğunu seçenler için bölgenin Dalaman havalimanı'na uzaklığı, 110 kilometre.
'Karayolunu tercih ederseniz, Fethiye- kaş karayolu üzerinde bulunan kınık, Xantos antik kenti ve kano geçişinin yapıldığı Eşen Çayı'na en yakın yerleşim, 10 dakika uzaklıkta bulunan Patara(Gelemiş köyü).
 Kano geçişine katılacak yolcular, Patara'dan kano geçişinin başlayacağı Kınık köprüsünün altına getiriliyorlar. Kanoya binmek istemeyenler, Eşen Çayı'na paralel saldaki yoldan devam ederek, kanocuları karadan izleyebiliyorlar. Ancak zaman zaman çaydan uzaklaşan toprak ve oldukça tozlu bu yolu, çayın sahilinden kum çeken kamyonlar kullanıyor. Cuma günü şehirlerarası yolun her iki yakasında kurulan Kınık pazarı nedeniyle, araç zürücüleri yavaş ve dikkatli seyrediyorlar. Kınık'tan dağ tarafına 500 metre giden asfalta yol, sizi Xantos antik kentine çıkarıyor.

 

Çamur banyosu dediğin böyle olur!
Böyle çamur banyosuna can kurban....

Saklokent kanyonundan doğan ve bir kolu Kınık'tan geçen Eşen Çayı'nda, macera gün boyunca bir çok aktivite ve heyecanla sürüp gidiyor. Bu maceraya katılan yerli yabancı turistler, gün boyu eğlenme olanağı buluyorlar. Kınık'tan köprü altından başlayıp Çayağzı'na kadar süren 16 kilometrelik Eşen Çayı'nda, yaklaşık 4 saat su üstünde kalınıyor. Sabah 11.00'de başlayan kano yolculuğu, çeşitli molalarla 17.30'a kadar sürüyor.

Hazırlıklar son safhada...

KANOLAR VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ...
Kanada tipi polyester kanolar, genelde iki kişilik. Aileler bazen çocuklarını da yanlarına alabiliyorlar. Bir kanonun ağırlığı 60 kilo. Ancak bu kanolar yaklaşık 200 kilo taşıma kapasitesine sahipler. Buldugu sürati sürekli kılacak ve dönüşü kolay olan bu kanolar, aynı Kızılderililer'in kullandığı biçimde dizayne edilmiş. Tur acentası, sigorta yaptığı konuklarına can yeleği, bot, kürek, yiyecek, içecek, ulaşım ve rehberlik hizmeti veriyor. Kano geçişi sırasında ekibin arasında mutlaka 3-4 rehber bulunuyor ve güç durumlarda konukların yardımına koşuyor. Mart ayı sonunda başlayan geçişler, kasım ayı başına kadar sürüyor. Bu arada rehberler, mehtaplı gecelerde kano geçişi yapıp, kendi aralarında aktivite yaşıyorlar.
KIZILDERİLER GİBİ...
Kano geçişine katılacak grup, sabah saat 10.30'da Gelemiş Köyü Dardanos Seyahat Acentası önünde toplanıyor ve minübüslerle Eşen Çayı kıyısına geliyor. Acenta yöneticisi Mete Albayrak, grubun lisanına göre, kano geçişinin nasıl yapılacağını, nelerin görüleceğini, küreklerin nasıl kullanılacağını, düz pedal, ters pedal hareketlerini, dönüşleri, şelale geçişlerini nasıl yapacaklarını, özetle bütün bunların püf noktalarını öğretiyor.
Sabırsızlıkla kanolarına binenler, belli aralıklarla kendilerini nehirin akışına kaptırıyorlar. Ve ilk şelale noktasına geliniyor.
Daha önceden şelale dönüşüne yerleşen rehberler, acemi kanoculara burada yardım ediyor. Eşen Çayı'nın zaman zaman yavaş, zaman zaman da deli gibi aktığı yerleri, akıntının karşı kıyıya çarpıp geri geldiği bölgeyi ve şelale noktalarını başarıyla geçen kanocular, ilk mola yerlerine varıyorlar.Burası çıkıştan yarım saat sonra ulaşılan ÇAMUR BANYOSU...
Mineral miktarının yoğun olduğu toprak killi. Fakat kükürt barındırmadığı için, kokusuz. Çamur havuzları, 50-60 cm derinlikte küçük gölcüklerden oluşuyor. Önceleri vücuda krem gibi itinayla sürülen çamurlar, yarım saatlik mola sırasındaki debelenmeden sonra, tam bir çamur banyosuna dönüşüyor. Tepeden tırnağa çamura bulunan , minicik göle çivileme, balıklama atlayan ve tanınmaz hale gelen turistler, bu halde fotoğraflarını çektirdikten sonra, bu kez de 16 derecedeki temiz dağ suyuna sahip Eşen Çayı'na dalarak çamurlarından arınıyor. ikram edilen soğuk meşrubatlarını içerek yollarına devam ediyorlar. 
Çayın iki yakasında yer alan okalüptus ağaçları, zakkumlar, sazlıklar ve dönüşler geçilince kıvrım kıvrım uzanan çayda, yani çıkıştan 6,5 kilotre uzaklıkta yemek molası veriliyor.İştahla yenen ızgaralardan sonra bu macera, akşamüstü Çayağazı mevkiiinde kano geçişiyle son buluyor.
Kano geçişine katılmak için, Dardanos Seyahat Acentası'na, kişi başına 35 DM karşılığı Türk parası ödeniyor.
Raftinge katılanların yanlarında mayo, şort, suya dayanaklı ayakkabı ve tişort getirmeleri gerekiyor.
XANTHOS'TA GÜN BATIMI...
Kınık'a gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri de Xanthos Antik kenti. Eğer burayı gezmeye karar verdiyseniz, günbatımını izlemeyi ve bu sırada siluetleşen harabeleri fotoğraflamayı sakın unutmayın. Likya'nın en önemli kentlerinden biri olan Xanthos, Helence'de "Sarı "anlamına geliyor.

ANA SAYFA