http://www.hatira.4mg.com

Seyahat Rehberi 

PATARA
Güneyin antik kenti, Akdeniz'in gerdanlığı...

 

Sahilde böyle oturmayı kim istemez...

Patara kumsalında bir güzel...


 

İnsan vücudunda jakuzi etkisi yapan hırçın dalgalarda doyasıya yüzmek... Şifalı kumlar üzerinde yürümek... Antik kent kalıntıları arasında, Hafringer cinsi atlarla dolaşmak ve kum tepeleri üstünden güneş batımını izlemek için Patara'ya mutlaka gitmelisiniz...


 

Antik kentte güneş batışına doyum olmuyor...
Böylesine güzel bir güneş batışını her yerde göremezsiniz...

Anadolu uygarlıklarından Likya'nın önemli limanlarından biri olan Patara, doğanın cömert davrandığı bir bölgede yer alıyor. Çölü anımsatan kumları, tertemiz denizi ve çam ormanlarıyla ünlü yöre, bünyesinde bir çok sürprizi saklıyor.Patara antik kenti, 15 kilometre boyunca devma eden sahil bandının hemen gerisinde kurulmuş. Tiyatro, su kemerleri, anıt mezarlar, lahitler ve kilise, arkelojik çalışmalar sonucu gün ışığına çıkarılanlardan.Fakat kentin önemli bir bölümü, rüzgarlarla bir yerden bir yere taşınan kumların altında saklı.Patara'da yerleşim alanı, Gelemiş köyü antik kentinin 2 kilometre gerisinde yer alıyor.


NASIL GİDİLİR?


UÇAK
Uçak yolculuğunu seçenler için Patara'ya en yakın havalimanı Dalaman. 110 kilometre uzaklıkta. Fethiye- Kaş karayolu üzerinde bulunan Patara'ya, Kaş ve Kalkan'dan direk otobüs seferleri var. Anayol üzerindeki sapaktan içeriye giden Patara minübüslerine, cüzi bir ücret ödüyorsunuz.
Ancak kalacağnız otele daha önceden haber verirseniz, otel görevlileri sizi servis araçlarıyla karşılayıp, dönüşte biletinizi ayırtıp, otobüse kadar bindiriyor.
Patara'da oto kiralama acentaları, Marmaris, Pamukkale, Afrodisias, Bodrum gibi turistik merkezlere tur düzenleyen şirketler de var. 

Sahilde yürüyüş yapan bir güzel...
Sahilde yürüyüş yapan her millettten güzelleri görebilirsiniz!
ÖZEL ARAÇ
Yola özel araçla çıkanlar,  karayollarının titiz çalışmaları sonucunda virajlardan kurtarılarak kısaltılan geniş ve rahat bir yolla, Antalya- Kaş veya Dalaman-Göçek yönünden Patara'ya ulaşabilirler.
AMAN DİKKAT!
Yola pazar günü çıkıyorsanız, tatilden istifade evlenen insanlar çok olur. Bu da tabii ki trafiğe yansır. Şehirler arası yollarda düğün arabalarından oluşan konvoylara aman dikkat edin. Bir de mıcırlı yollara özellikle dikkat edin!
Oturmamış yol araç gezdiriyor. Yavaş seyredin ve öndeki araçla mesafeli gidin,  ön camı kollayın. 
İstanbul çıkışlı olanlara müjde. Bilecek rampası genişletildi. Asfaltlandı. Bu yüzden daha rahat bir yolculuk yapma şansınız var.

 

Patara sahilinden atla gezinti yapan genç kız...

Patara sahilinde atla gezinti.....

Patara'da antik kalıntılar
Patara'da, antik kalıntılar görülmeye değer yerler arasında geliyor.

Anadolu uygarlıklarından Likya'nın önemli limanlarından biri olan Patara, doğanın fazlasıyla cömert davrandığı bir antik kent ve tatil yöresi. Antalya'dan Fethiye'ye doğru giderken, Kallkan'ı geçtikten 11 kilometre sonra, Patara sapağı ile karşılaşıyorsunuz.Bu yoldan 6 kilometre içeri girerek asfalt yolu takip ettiğinizde, sağlı sollu pansiyonların yer aldığı yerleşim alanı içine giriyorsunuz. En önemli özelliği, yaşva ve plansız bir gelişme gösteriği için, antik kent kalıntılarının içinde kalmış olması.
DENİZE GİTMEK
Denize gitmek için ya sabah sporu olarak yürüyüş yapacaksınız ya da minübüsle beş dakikada sahile varacaksınız. Eğer özel aracınızla gideceksiniz, otomobilinizi akasyaların gölgesine bırakıp, vahşi kumla yolculuğa başlamanız gerekiyor. Sahile giderken yedi katlı anıt mezar, lahitler ve su kemerlerinden oluşan manzarasıyla antik kente girmeniz ve para ödemeniz gerekiyor.
Vahşi kumsalda rüzgar, denizde ise dalga hiç eksik olmuyor. Akdeniz'in en temiz denizine sahip olan Patara sahilinde kıyıya vuran dalgalar, vücutta jakuzi etkisi yaparken, kulaç atmaya çalşımaktan yorgun düşüyorsunuz.
PATARA'NIN KUMU ÖZEL
Patara'nın kumu, tıpkı Datça'daki Gebekumu'nda olduğu gibi, aynı yüzyılda oluşmuş. Temis denizlerde yaşayan ve taş yiyip taş üreten bir çeşit mikroorganizmanın ürünü. Bu kumun rüzgarla taşınmasını önlemek için, bölgeye yegane uyum sağlayan akasya. 

Ağaç altı atlı gezi...
Atlı gezi....

Patara sahili, yürüyüş yapıp stres atmak için çok elverişli. Üstelik bu yürüyüş sırasında vücudunuzun her tarafını yakabilirsiniz. Ama rüzgarla güneş biraraya gelşince tahmininizden daha hızlı yanıyorsunuz. O nedenle yürüyüşlerinizi sabahın erken saatlerinde ya da akşam üstü yapmanızda fayda var. 
NERELERİ GEZİLİR?
Patara'da "Sultan Farm Horse Riding" isminde, at gezileri düzenleyen bir çiftlik var. Çiftliği İlhan Çırpan işletiyor. Çırpan, Karacabey harasından aldığı Hafringer cinsi, Avusturyalı annelerin taylarını dağ yollarında yürüyüş için eğitmiş. Rüzgar, Nazlı, Arzu, Hilal, Dilek, Yıldız ve Bursalı adındaki birbirinden güzel kısraklarla belki de hayatınızda ilk kez at gezintisi yapabilirsiniz. İlhan Çırpan grupların arzularına göre, dağlara yemekli turlar düzenliyor ve bilmeyenlere at binmesini öğretiyor. 
At gezileri, sabah serinliğinde ve akşam saatlerinde yapılıyor. Sabah 06.00-07.00 saatlerinde arasında başlayan gezide, yemi yedirilen, suyu içirilen, temizlenen ve yeleleri tarananan uysal atlar, konukların arzularına göre yön çiziyorlar. Rotada birinci adım kanal boyu, ikinci adım yeşillik vadi, üçüncü adım ise kum tepeleri ve deniz. Yol boyunca orman, vadi ve antik kentler geçiliyor. Daha önce hiç at binmemiş bile olsanız, çiftlikte verilen bilgiler doğrultusunda, ve 3-4 turluk denemelerle, 10 dakikada at binicisi olabiliyorsunuz.
Sahilde atla gezen grup...
At gezisinin sahil durağı...

KUM TEPELERİNDE GÜN BATIMI...
Patara'da yapabileceğiniz alternatif turizmde bir başka keyif de, kum tepelerinde yaşanıyor. Gün batımında önce sararan, sonra kızıla boyanan kum tepeleri üzerindeki dalga hareketlerini, gölgeleri ve bir yüzü karanlıkta kalan tepe siluetlerini izlemek veya fotoğraflamak bile, başlı başına Patara'ya geliş nedeni olabilecek özellikte.
Rüzgarla kapanan kumdaki ayak izleri, yeniden şekillenenen kum tepeleri, denize batan güneşten önce ortaya çıkan pastoral kompozisyonlar, büyüleyici güzellikte.
Bu kum tepesini değil ama bir başkasını göreceksiniz...
Dalgalı kum tepeleri.

wpe1.jpg (1753 bytes)