http://www.hatira.4mg.com

Seyahat Rehberi

TİRİLYE 
ya da ZEYTİNBAĞI

 

  


Tirilye'de dünyanın en dar sokakların yer aldığı yerleşim alanındaki yedi kilise, üç manastır ve birçok tarihi eser gelen turistler tarafından zevkle geziliyor.
Yedi milyonu aşkın sayılarıyla, en yaşlı zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede, poyraz rüzgarlarının hakim olduğu sahilde, çevre düzenlemesiyle kazanılan çay bahçeleri, cafe ve restoranlar, Bursa ve İstanbul'dan gelenlerin akınına uğruyor. 
Bu koyda denize girilir...

Tirilye civarında bulunan koylarda cennettten köşeler var...


 

Tirilye'nin kuruluşuyla ilgili üç rivayet bulunuyor. 
1. Cenevizliler zamanında, Sivzi, Trilye ve Kapanca'da üç köy vardı. O yılların korsanları bu köylere sürekli saldırırlardı. Köy halkı dağınık kalırlarsa saldırganlarla baş edemeyeceklerini anlar ve üç köy şimdiki Tirilye'de toplanır ve Tirilye oluşur.
2. M.S 376'da  Hristiyan din adamları, İznik'te toplanmışlar. İznik konsulü diye tarihe geçen olayla din adamları arasında yorum farkları ortaya çıkmış. Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Satri adlarında üç papaz, başpiskoposla anlaşmazlığa düşünce afaroz edilmişler. Onlar da Tirilye'nin bulunduğu yere gelmişler . Bu üç papazdan ötürü, "Tri: Üç; İlya: papaz" buranın adı Tirilya olmuş.
3. Bir başka rivayette ise Latince Trilye "kırmızı balık, barbunya" anlamına geliyor. Dere ağzında bol miktarda barbunya balığı bulunurmuş ve buradan Doğu Roma İmparatorlarına barbunya balığı götürülürmüş.
Rivayetler bir yana, 1330'lu yıllara kadar Bizans kasabası olan Trilye sonraları, Osmanlı kasabası olmuş. 1900 başlarında "Mahmut Şevket Paşa" kasabası, 1963 yılında ise Zeytinbağı ismiyle anılmaya başlamış.
Trilye'ye yapacağınız gezi sırasında, yolu Mudanya'dan geçenleri kent merkezinde Yunus heykelleri karşılıyor. 
Yalılar görülmeli...

İlginç, süslü yalı ve köşklerle dolu sokakları aşıp, meydanlara gelince kendinizi İstanbul boğazının yalılarında yahut adalarında sanabilirsiniz.
Alay Kıraathanesi
İsmini eskiden karşısında bulunan alaydan alan "Alay Kıraathanesi" ahşap tarihi dekoruyla ilgi çekerken, tarihi istasyon binası ve Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı "Mütareke Binası Evi Müzesi" gezilmesi gereken diğer eserleri oluşturuyor.

 

Bir bakışta tamamını görebileceğiniz Tirilye'de, sahil bantı lokanta, cafe, çaybahçeleri ve  yürüyüş alanları ile kaplı..

YILIN her mevsiminde, farklı bir hafta sonu yaşayabileceğiniz tatil beldesi Tirilye'nin yeni ismi Zeytinbağı.. Birinci derece SİT alanı olan antik kentte, ilk dikkatimizi  çeken kırmızı kiremitlerle kaplı, tek çatı gibi görünen mimari doku.
İtalyan sahil kasabalarını anımsatan özelliği içinde, daracık sokaklarda dolaşırken, bir çok tarihi esere ve birbirinden estetik yapıya rastlayacaksınız.


NASIL GİDİLİR?


Mudanya ve Tirilye gezinize özel araçlarla İstanbul'dan çıkıyorsanız, otobanı kullanın. Bayramoğlu-Darıca sapağından otobandan çıkın. Körfezi dolaşmadan gitmek isterseniz, Eskihisar'dan dolunca kalkan arabalı vapurlara binin.Topçular İskelesi'ne geçin. Yalova üzerinden Bursa yoluna çıkın.
Gemlik'ten sonra rampanın sağında yer alan Kurşunlu sapağı ile, sahile paralel Armutlu siluetine bakarak, güzel manzaralı, aynı zamanda kestirme, biraz virajlı asfalt yoldan, Mudanya ve Tirilye'ye ulaşabilirsiniz.
Bursa- Çanakkale yoluyla Mudanya'ya gelen yol, rahat ve geniş. Balıkesir- Karacabey üzerinden gelenler için bir kestirme yol ise, Uluabat Gölü- Karaağaç civarı, Taşpınar üzerinden olabilir.
Zeytin ağaçları ile kaplı yemyeşil bitki örtüsü arasında, ulaşılan bu yolu, daha çok hafta sonu İzmir'den Tirilye'ye balık yemeye gelenler kullanıyor.


wpe1.jpg (1753 bytes)